Gökbilim Dergisi Gökbilim Gözlem Partileri Gökbilim Uydu İzleme

çıplak gözle gördüklerimizin hepsi samanyoluna mı ait?

Güneş Sistemi, Gezegenler, Galaksiler (Gökadalar), Kuyrukluyıldızlar, Göktaşı yağmuru (Akanyıldızlar), Asteroitler. Çift yıldızlar, Değişen Yıldızlar, Yıldızların Evrimi.

çıplak gözle gördüklerimizin hepsi samanyoluna mı ait?

İleti cekmece » Çar Ağu 04, 2010 10:34 pm

geceleyin "çıplak gözle" (teleskopla değil) parıldama olarak gördüğümüz herşey samanyolu galaksisine mi ait, başka galaksileri parıldıyan bir nokta şeklinde görebiliyor muyuz? bu akşam aklımı kurcaladı ve sormak istedim
çok amatörce bir soru ise kusuruma bakmayın daha yeniyim

edit... soruyu yanlış yere açmışım aşşağıya eklenirse sevinirim...
[url]Yeni Başlayanlar İçin/Gökbilim Hakkındaki Sorularınız[/url]
http://www.gokbilim.com/forum/viewforum.php?f=36
cekmece

Re: çıplak gözle gördüklerimizin hepsi samanyoluna mı ait?

İleti berkay akgül » Per Ağu 05, 2010 12:00 am

aslında burada güneş sistemi gezegenler vs.den bahsediyorsak evet.yanılmıyorsam gözle görünen görünen galaksileri saymassak sanırım evet samanyoluna ait olmalı (not yanlışsam düzeltin) :)
berkay akgül

İleti Kıvanç Eren » Per Ağu 05, 2010 8:07 am

Evet Berkay Bey doğru söylüyorsunuz.Biz samanyolu dışında sadece diğer galaksileri görüyoruz.Yani ben böyle biliyorm.
Kıvanç Eren

İleti cekmece » Cum Ağu 06, 2010 10:03 am

yada şöyle soriyim, çıplak gözle görebildiklerimiz sadece galaksimizin elemanlarımı?

kesin cevap gelmeyince şöyle bir yazı buldum bilmiyorum ne kadar doğru...

Çıplak Gözle Kaç Galaksi Görülebilir?

Beş bin? İki milyon? On milyar?

Hayır, dört tane görebiliriz. Aslında oturduğumuz yerden yalnızca iki tane görebiliriz, bunlardan biri de içinde bulunduğumuz Samanyolu'dur.

Evrende 100 milyardan fazla galaksi bulunduğunu ve bunların her birinde de 10 ila 100 milyar arası yıldız olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu durum biraz hayal kırıklığı yaratır. Dünyadan çıplak gözle toplamda sadece dört galaksi görülebilir; bunlardan da sadece yarısı aynı anda görülebilir (her yarımküreden iki tane). Kuzey Yarımküre'den Samanyolu'nu ve Andromeda'yı (M31) görebilirken, Güney Yarımküreden Büyük ve Küçük Macellan Bulutları'nı görebiliriz.

Olağandışı görme yeteneğine sahip bazı insanlar üç galaksi daha gördüklerini iddia ediyor: Üçgen Takımyıldızı'ndaki M33 Galaksisi, Büyükayı Takımyıldızı'ndaki M81 Galaksisi ve Su Yılanı Takımyıldızı'ndaki M83 Galaksisi; ama bunu kanıtlamak çok zordur.

cekmece

İleti Kadir Cesur » Cum Ağu 06, 2010 10:20 am

Bencede gördüklerimiz samanyoluna ait olmalı...
Celestron FisrtScope Teleskop (76 mm)+15x ve 75x orjinal mercekler+aksesuar kiti(bulucu dürbün ve mercekler)
Kadir Cesur

İleti berkay akgül » Cum Ağu 06, 2010 11:30 am

evet o yazıyı ben de görmüştün sanırım.
ve sorunuza gelince yine sanırım :) o galaksiler vs.ler hariç ÇIPLAK GÖZLE görebileceklerimizin hepsinin samanyoluna ait olması gerektiğini düşünüyorum ama tabi biraz daha araştırmak iyi olabilir bizim için :)
berkay akgül

İleti Uğur İkizler » Cum Ağu 06, 2010 9:39 pm

İnsanoğlunun çıplak gözle görebildiği en uzak nesne 2.2 milyon ışıkyılı uzaklıktaki Andromeda gökadasıdır. Bunun dışında gördüklerimizin tamamı bizim gökadamıza ait olan objelerdir.
Uğur İkizler

Güneş Sistemi/Yıldızlar/Galaksiler

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 2 misafir