25 Ocak 2010 Mars ve Satürn Gözlemi
Gökbilim Dergisi Gökbilim Gözlem Partileri Gökbilim Uydu İzleme

Amatörlerin gözlem deneyimleri, gözlem hikayeleri.

İleti Arda Kıpçak » 25 Oca 2010 Pts, 22:58

İstanbul' da yoğun kar yağışının ardından akşam 21.00 civarlarında bulutlar dağıldı. Güneydoğuya bakan odamın penceresinden görünen ve işik kirliliğinden kurtulabilen birkaç yıldız parlamaya başladı.

Önce tam güneydoğu yönünde Sirius' u gördüm. Yaklaşık 10 derece kuzeyinde Rigel, yine yaklaşık 10 derece doğusunda Procyon vardı. Procyon'un yaklaşık 15 derece kadar doğusunda ise Mars.

Hemen 7cm (70mm)' lik Bresser Skylux' u Mars' a çevirdim. Oldukça parlak görünüyordu ama yakın konumda olmadığı için pek de umutlanmadım. Meade Bresser Skylux beni yine yanılttı. 4mm gözmerceğiyle Mars çok küçük de olsa yuvarlak şekli görülebiliyordu. Bir yanı kızıl diğer, yanı mavi/yeşil, turuncu küçük bir yuvarlak. Tabi ki yüzey şekilleri seçilemiyordu, hatta hava şartlarından olduğunu düşündüğüm arada bulanmalar oluyor, görüntü bir netleşip bir bulanıklaşıyordu. Takip motoru olmadan 4mm'lik mercekle Mars' ı yakalamaya, bir yandan da netleştirme yapmaya çalışmak da bir hayli güç oluyor.

Görüntünün büyüklüğünü tarif etmem gerekirse, yine Skylux' le 2009 Eylül aylarında gördüğüm Jüpiter'in 1/4' ü kadar diyebilirim ki bu oranı da Skylux ile çekilip foruma konmuş olan Jüpiter fotoğrafları (Jüpiter'in kuşaklarının belli olduğu) açısından söylüyorum. Bu fotoğraflarla karşılaştırılarak büyüklük anlaşılabilecektir.

Mars şuan uzak konumda olduğu için yakın konumda olduğu zaman belki yaklaşık iki katı büyüklükte görülebilirse ve hava şartları da uygun olur, görüntü bulanıklaşmazsa belki yüzey şekilleri bile seçilebilir.

Gece 23.30 civarlarında havanın hala açık olması ve Satürn' ün iyice yükselmiş olması sebebiyle sansımı bir de onda denedim. Satürn de hemen hemen Mars kadar ama biraz daha büyük görünüyordu. Hava koşullarından olduğunu tahmin ettiğim bulanıklık yine vardı. Yine de çok tatmin ediciydi. Zor da olsa Satürn' ün halkaları seçilebiliyordu. 1.5X katlayıcı denedim ama görüntüyü bulanık ve sönük bir hale getirdiği için 4mm göz merceğini tek başına kullandım. Yanılmıyorsam Satürn şu an tam olarak bize doğru eğik olmadığı için halkalar çok ince görünüyordu.

Son olarak Jüpiter' den sonra Mars ve Satürn' ü de görme heyecanı yaşatan Bresser Skylux' u iyiki almışım diyorum. Skylux' u hatta daha iyi bir teleskobu olan varsa ve bulunduğunuz yerde hava açıksa Mars ve Satürn'e bakmanızı tavsiye ediyorum .Herkese iyi gözlemler :)
-7x50 Prismatic dürbün

-MEADE Bresser Skylux ( 70/700mm mercekli )

-KONUS 1786 ( 130/1000mm aynalı )

-Microsoft Lifecam Cinema 720p HD
Arda Kıpçak
Alt Dev
Alt Dev

İlgi düzeyi: Hobi

Re: 25 Ocak 2010 Mars ve Satürn Gözlemi

İleti Deniz Bostanov » 26 Oca 2010 Sal, 20:28

Merhaba iyi bir gözlem yapmışsınız.Bu arada ayın 27 sinde Mars en yakın konumda olacak sakın o gece gözlem yapmayı unutmayın.
8x40 Olympus dürbün

Meade Bresser Skylux 70/700

DCW-130 Sony Cyber-Shot fotoÄŸraf makinesi
Deniz Bostanov
Kahverengi Cüce
Kahverengi Cüce

İlgi düzeyi: Hobi,Amatör

İleti Arda Kıpçak » 26 Oca 2010 Sal, 22:03

Teşekkürler inşallah hava bulutlu olmaz :)
-7x50 Prismatic dürbün

Arda Kıpçak
Alt Dev
Alt Dev

İleti Deniz Bostanov » 26 Oca 2010 Sal, 22:08

Bir şey daha soracaktım.Siz hangi fotoğraf makinesi ve adaptör kullanıyorsunuz?
8x40 Olympus dürbün

Deniz Bostanov
Kahverengi Cüce
Kahverengi Cüce

İleti Arda Kıpçak » 26 Oca 2010 Sal, 22:11

Daha yeni başladığım için şimdilik fotoğraf makinesi kullanmıyorum. Fotoğraf çekmekle uğraşmayıp sadece gözlemin tadını çıkarıyorum :)
-7x50 Prismatic dürbün

Arda Kıpçak
Alt Dev
Alt Dev

İleti Onur Atılgan » 27 Oca 2010 Çar, 01:44

Gezegenler hemen gelip aniden ortadan kaybolmazlar. Gökyüzünde yavaaaş yavaaaş ilerlerler (müthiş bir süratle gider aslında ama gözlem açısından yavaşlar). Dolayısıyla Mars tam karşıdayken özellikle o gece kaçırmamak gerekir diye birşey söylenmesi yanlış olur. 1 ay süresince aşağı yukarı Mars hep aynı büyüklükte olacak. Mart ayına kadar Mars gözlemi keyifle yapılabilir. Ne illa o günü beklemenize gerek var ne de o gün geçtikten sonra bakmamaya.
Teleskoplarla yada gökbilimle ilgili genel sorularınızı özelden sorarsanız yanıtlamayacağım. Kişisel iletişim veya moderasyonla ilgili mesajlarınız elbette buna dahil değil.
Kullanıcı avatarı
Onur Atılgan
Karadelik
Karadelik

İleti Deniz Bostanov » 27 Oca 2010 Çar, 13:05

bilmiyordum tesekkurler. :D
8x40 Olympus dürbün

Deniz Bostanov
Kahverengi Cüce
Kahverengi Cüce

Gözlem Günlükleri

Kimler çevrimiçi

Kayıtlı kullanıcılar: Google [Bot], Kadir Cesur, MSN [Bot], Onur Uludağ, Sedat Bilgebay, Utkan Guder-, Yahoo [Bot]